.:: Nordic Walking Het Gooi ::.
Home > Foto's > Schoorl 21 mei 2010

Schoorl 21 mei 2010

Nordic Walken in de Schoorlse Duinen.

 

De Schoorlse Duinen in Noord Holland is een zeer groot duin- en bosgebied, bijna 1900 hectare. Staatsbosbeheer beheert dit gebied en heeft zon 100 km aan verharde en onverharde wandelpaden aangelelegd.

De gemarkeerde wandelingen hebben spannende of inspirerende namen meegekregen,

zoals de Duivelsbosroute, de Viertrappenroute (flink klimmen wordt beloond met een geweldig uitzicht), de Berekuilroute en de Ganzenveldroute.

De lengte van de tochten varieert van 2 tot 10.5 km, maar natuurlijk kun je door het combineren van routes nog veel langere wandelingen maken.

En dat hebben wij zondag 21 mei gedaan.

Wij vertrokken bij het bezoekerscentrum Het Zandspoor in Schoorl. Het was natuurlijk verrassend om te beginnen met de Viertrappenroute, omdat de Nordic Walking techniek daar niet toe te passen was en omdat het toch wel een aanslag op de koude beenspieren was.

Bij het prachtig gelegen Vogelmeer hielden we de eerste pauze, en klein groepje liep nog mee om een mooie duintop te beklimmen. Het uitzicht was grandioos, De Berekuil, de enige horecagelegenheid in het bosgebied, was onze eerste stop.

Het is een uitspanning die charmant gelegen is in een kuil, -2 meter onder NAP.

De Berekuil is van 1 april tot 1 november elke dag open,

en buiten deze periode alleen in het weekend.

Vanaf de berekuil volgden wij de Mountain bike route in de richting van Schoorl aan Zee; over de Zwarte Blink tot aan het fietspad. Normaal gesproken maak ik wel meer gebruik van uitgepijlde Mountain Bike route omdat die vaak veel stijgingen en afdalingen hebben; uitdagend om te Nordic Walken.

Maar het is misschien beter om die routes in het weekend te mijden.

 

Hier splitsten we de groep. En instructeur liep met de sterkere groep over het strand van Schoorl aan Zee naar De Kerf, de andere instructeur volgde het fietspad.

Trefpunt: het uitzichtpunt ten oosten van De Kerf.

De Kerf is uniek. Eeuwenlang verdedigden de Hollanders zich tegen de zee. Wie had dus ooit kunnen bedenken dat in 1997 bewust een stuk van de duinen zou worden weggehaald, zodat de zee bij storm en springvloed het land binnen kon stromen? Een nieuwe visie op kustbeheer maakte dit mogelijk.

Hierdoor is dit unieke stukje natuur ontstaan, De Kerf.

Het zoute water stroomt een paar keer de Parnassiavallei binnen en laat daar het zout achter. Zeldzame planten en dieren zijn daardoor in de gelegenheid zich weer te vestigen in het duingebied.

Omdat de mariavlakte en het Frederiksveld tot 1 juli gesloten zijn, moest de geplande route worden aangepast. De groep van de kortere route (12-13 kilometer) volgde het fietspad in de rcihting van Bergen waar we tafels hadden gereserveerd bij Duinvermaak.

De groep van de langere route (18-19 km) liep dwars door het heuvelachtige duingebied terug naar het bezoekerscentrum, en dat ging in een hoog tempo. 6.5 km in 1 uur. Met de auto reden we naar Duinvermaak waar we de prachtige zonnige dag afsloten met pannekoek of pizza.